Wedding

19 November 2011

Fotofrågor till grisleoparden

- Lurte på om du var vilig til å fortelle meg hvilket objektiv du bruker, evnt om du har to kameraer på deg når du gjør bryllup? (översättning vad använder du för utrustning ;-)
Canon 5D mark II (Gunde) Canon 5D (Gun). Fundera även på att slänga in en Canon EOS-1D X också men det är egentligen inget jag behöver utan mer något mitt ha-begär behöver. På gluggfronten så är min ständige vapendragare 50mm f/1.2L USM, min 70-200mm f/2.8L USM ligger också i väskan och kastas upp under mingel och vigsel ibland. Sen har jag en hög gluggar som jag under perioder haft heta relationer med men som just nu inte är lika stora favoriter.

- Vilken typ av fotografering är din favorit?
Uppställda gruppfoton ;-) (läs ironi). Nej, jag gillar att smygfota folk alternativt överraska och folk och försöka fånga något ögonblick. Lite fulbilder, asgarv, saker som är på riktigt. Därför passar bröllop mig väldigt bra, man får styra lite under porträtt och sen smyga runt och smygfota folk resten av tiden :-)

- Vilken är din fotodröm?
Att få resa runt under 1 år och fotografera, inget förutbestämt, inget att leverera, bara fotografera för mig själv och se vad som kommer ut.

– Dela med dig av en hemlighet “ett trix inom foto”

Att inte tänka så mycket. Istället för att lägga energi på folk ska stå/sitta/gå/hålla rätt framför kameran så koncentrera dig på att få dem att göra saker där rörelserna och sättet de tar på varandra kommer naturligt, emempelvis dansa. En snnan grej, vet inte om det är ett trick men jag tittar inte i kameran så mycket när jag fotograferar utan försöker lyfta blicken och prata med dem jag plåtar. Visst ibland missar jag skärpan men jag får en bättre kontakt än om jag står gömd bakom kameran om mumlar.

- Vad ska jag tänkta på när det är kallt och vinterbröllop?
Att ta på sig snygga/varma långkallingar och fågeltantvantar (fingervantar utan fingrar). Ok ska sluta larva mig… Försök röra er så ni håller värmen uppe, pulka, spark, snöbollskrig (akta frissan bara) kasta brudens klackskor och sätt på henne varmt på fötterna.

- Hur brukar du plåta i kyrkan? Det är nog rätt mörkt och jag vill helst inte plåta på över 4000 iso?
Aldrig blixt, hellre korniga foton än blixt. Jag kan komma upp i max ISO när det är riktigt mörkt. Oftast tänder de massa ljus i kyrkan på vintern så man kan leka lite med olika ljuskällor. När det gäller arbetssättet i kyrkan så tycker jag det är viktigast att inte röra sig i onödan. Jag flyttar mig ca 3-4 gånger från det att brudparet går in till att de går ut. Min fotostil i kyrkan kallas grisleopard stilen. Förflyttningarna påminner om när man ska mata grisarna och de springer i panik till maten. Med min mentala målbild är att jag är leopard.

-Var framkallar du bilderna?
Just nu Crimson, tyvärr måste jag säga. Deras kundbemötande/service är på lägsta nivå och det händer ofta att jag får göra om printar. Ibland fantastiskt, ibland riktigt dåligt. Letar efter ett bra alternativ.

-Var kan man köpa fina tackkort?
Vad som är fint är ju så olika beroende på vem du frågar. Jag gillar tryckta tack-kort och då kör jag crimsons 4-sidiga kort.

-Hur packeterar du din DVD och var köper man snygga DVD förpackningar?
Jag köper enkla vita dvd fodral av kartong (finns på företagsbutiker som säljer kontorsmaterial) sen har jag designat egna rosa klistermärken med logga som jag försluter dvd fodralet med. Själva skivan är tryckt med min logga samt en bild från kundens fotografering.

Hur arbetar du med solen när den steker som allra bäst/värst? Extra svårt blir det ju med vita brudklänningar och mörka kostymer. Många fotografers mardröm…
Skugga eller motsol om det går. Men framför allt skugga, jag försöker undvika skuggor under träd eftersom jag tycker folk ser grönprickiga ut av ljuset som kommer igenom löven (inte vid fin kvällssol så klart). Skugga och en omgivning med neutrala färger så inte ljuset studsar mot exempelvis en tegelbyggnad och ger alla orange ansikte… Men om jag MÅSTE fota när solen är som starkast så vänder jag de som ska fotograferas så de inte får solen i ansiktet och slipper stå och kisa med ögonen. Alternativt hänger upp fina tyger som skuggar. Sen mäter jag ljuset på ansiktet och “struntar” i om klänningen inte får täckning överallt.

-Håller på att utforma 2012 års avtal. Klurar hur jag skall få så många av mina brudpar som möjligt att vilja vara med på min hemsida och blog. Hur formulerar du detta?
Jag har en del i mitt kontrakt som tar upp detta med bilderna. Jag skriver kortfattat att jag äger rättigheterna och har rätt att visa ALLA bilder från deras bröllop på hemsidan och i marknadsföringssyfte för mitt företag (dvs inte sälja bilden utan använda den till min egen marknadsföring). Om inte kunden vill detta, kanske är en offentlig person eller att de har gäster som är offentliga så tvingar jag ingen. Då skriver vi till en del i kontraktet att jag inte får visa bilder utan deras godkännande. Jag vill inte tvinga någon att synas som inte vill detta, det vinnare man inget på. Men att vara tydlig innan vad man kommer använda bilderna till har underlättat för mig. Har bara ett fåtal som inte vill vara med på bloggen och det är på grund av deras jobb samt att de är offentliga på något vis.

FÖR DIG SOM VILL LÄSA MER OM DETTA FÖR DIG SOM VILL TITTA PÅ EN PEDAGOGISK FILM

Jag var inne på din sida och tänkte fråga dig om du gör dina videos (i portfolio) i iMovie?
Nej, jag gör dem i ShowIt.

Oj, orkade ni läsa ända ner hit ;-) bra, tänkte nämligen berätta lite om bilderna. Tog med några bilder för att symbolisera en annan fråga som jag fått. Hur jag väljer fotoplats. Jag går nästan strikt efter bästa ljuset, sen kan det vara något litet som gör att jag fastnar i en viss miljö. MEN det viktiga är att man inte alltid behöver ha en stor fantastisk miljö för att få till det. På Johan och Adrianas bröllop hittade jag en plats som inte såg så fantastisk ut med bilar och cykelbanor runtomkring. Men jag hade en bild av högt vildvuxet gräs i huvudet och visste att platsen skulle fungera perfekt.  Ljuset var magiskt och så här blev det. Fler bilder från gräset finns i deras bröllopsinlägg. Bilden på mig är tagen av fina Carina Heed som åkte från mitt älskade Ludvika för att assistera den dagen.

Smallpigart på och

Taggar: Anna Roström svarar på frågor, fotofrågor, fotoutrustning, frågor till en bröllopsfotograf, SmallpigArt photography

 1. 11.11.28 Anna Roström

  Marit, har också hört att de är bra, så man kanske ska våga bryta sina mönster och chansa på något nytt :-D

 2. 11.11.27 Marit Solblad

  Såg ditt lilla dilemma när det gäller fotolabb. Trot eller ej, men i lilla Västerås ska det finnas ett grymt labb. http://www.lindkvistfotolab.se/ Har hört massor med bra om dom. Ska själv slänga in en order inom kort så får vi se om ryktena stämmer. Lycka till och tack för spännande inlägg!

 3. 11.11.22 Sonja Dahlgren

  Thanks for sharing som man säger ;-) Älskar din fotodröm – nu kommer jag drömma att jag gör det inatt!

 4. 11.11.21 Moments Foto - Fotograf i Sälen

  Intressant blogginlägg, tack för att du delar med dig! :)

  Du skrev att du kan komma upp i max ISO i mörka kyrkor. Menar du då ISO 6400 eller går du t.o.m. upp till 12800 och 25600?

 5. 11.11.20 Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

  Håller med om Crimsons dåliga kundservice (de gånger det blir helt fel med bilderna). Samtidigt är det ju så bra kvalité och när det blir bra ja då blir det verkligen bra! Vet iaf inget bättre ställe så det får bli Crimson även i fortsättningen. Säg gärna till om du hittar något bättre! =)

 6. 11.11.19 Malin

  Älskar sådana här små frågestunder, så många bra tips att snappa upp!

 7. 11.11.19 Fredric

  Kul!

 8. 11.11.19 Janni Arnqvist

  Tack för jättebra tips!
  De tar jag med mig :)

 9. 11.11.19 Lars

  Hur konverterar du dina s/v bilder?
  Gradient map i PS?
  Brukar du ljusa upp mellantonerna tex i bakgrunderna?

  Du är en otrolig inspirationskälla!

 10. 11.11.19 becca

  Jättekul läsning !

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Vi ser att du använder en gammal version av Microsoft Internet Explorer. SmallpigArts hemsida är byggd enligt moderna webbstandarder och kräver en nyare webbläsare för att upplevas. Uppdatera till Internet Explorer 9 eller laddar ner en alternativ webbläsare: