Family

Ekerö 29 Maj 2015

Kontorslokal för små grisar

Detta letande. Tror jag har gått igenom Stockholms alla industrilokaler, växthus (äsch det är väl inte så svårt att få värme i ett sånt på vintern) och andra kreativa kontorslokaler. Känner mig lite som när man bestämt sig för att “nujävlar ska jag shoppa kläder” och så står man med en t-shirt från H&M i slutet av dagen. Så är det med kontor för mig just nu. Jag letar, letar och det enda jag hittar är terrakottafärgade plastgolv och små fönster, thats it. Varför ska du flytta från Rörstrandsgatan säger du som är uppmärksam på att jag hade en drömlokal där. Jorusåatt den lokalen blev nyss såld till ett företag så alla har fått flytta ut. Kvar står jag och letar.

Kanske ska passa på att annonsera. Asbra rockstjärna (i mitt nästa liv), slarvig och pratglad kaffedrickare söker lokal med STORA fönster, härliga naturmaterial och nära Ekerö (jafattar att jag kan få backa på den punkten om jag inte ska flytta in till min granna Carolina Gynning i hennes studio hehehe).

Men till dess att jag hittar den magiska platsen så blir det kontor i väskan. Egentligen gör det inte så mycket eftersom jag just nu har den mest intensiva fotograferingsperioden under året så jag sitter mest och matar bearbetning mellan plåtningarna.

ps. Jag bjuder lite bilder från familjen Frölander, en familj som jag fotograferat i flera år. Känns nästan som gamla bekanta vid det här laget, underbart gäng med stora hjärtan (Bill fick superfina hängslen och tröja i present dessutom). ds

Taggar: Familjefotografering utomhus i höstssolen med lekande barn och bus i gräset

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Portraits

Stockholm 13 April 2015

Fotoguide för vilsna föräldrar

The ultimata gravid och barnfotografering guiden är här. Den löser alla dina problem, städar, lagar mat och ger dig massage, i alla fall om den skulle säljas på tv-shop. Men nu är den gratis så det enda den faktisk kan göra är att hjälpa dig att förstå när det är bäst att boka en fotografering.

Med risk för att låta som en barnmorska så vill jag säga att alla graviditeter och alla barn är olika. Men jag kan ändå ur ett fotoperspektiv ge lite generella tips på när det brukar vara enklast att fotografera sitt barn eller sin mage (nu pratar vi gravidmage, för dig som vill föreviga dina bilringar eller magrutor gäller andra tider och tips ;-).

När det gäller gravidfotografering så finns ju allt mellan jagärvärstasexbomben till snällaskjutmigminrövärstörreänenflodhäst. Visst går det att fotografera sig när man känner att röven är större än man trodde var möjligt, kan vara väldigt vacker. Men försök pricka en fas där du känner dig tillfreds med dig själv, hur man känner sig brukar synas på bilderna. Men var inte orolig om du är en sån som inte njuter av att vara gravid. Jag kommer oavsett peppad dig under fotograferingen tills du kommer till ”jagärvärstapuddingen” stadiet. Ok, vad pratar vi för veckor då? Dom som mår dåligt gör det oftast i början och i slutet av graviditeten, att satsa på fotografering mellan vecka 32-36 är därför ingen dum ide. Är du en sån som mår toppen så funkar så klart även vecka 32-36 för dig. Då brukar magen synas bra och man är oftast hyfsat rörlig.

Sen när du sitter där hemma med matning varannan timme dygnet runt och undrar vem som skakade om världen så är nog fotografering det sista du tänker på en. Planera därför in sånt innan bebisen kommer. Fundera vad det är för bilder ni vill ha av er nya familj, är det nyfödda bubblan eller den busig 1-åring, kanske både och. Men när ska man göra fotograferingen för att få bästa resultatet? Om jag ska svara lite jag-säljer-dammsugare-och-min-mamma-om-det-så-krävs, så svarar jag att alla åldrar är bra för fotografering. Men sanningen är den att det finns faser där barn inte gör sig rättvis på bild, diplomatiskt sagt va ;-D Och eftersom jag vill att ni ska få bästa förutsättningar så kommer här min egen barnfotograferingsguide (detta är en uppdatering på den förra guiden jag skrev 2011) med fokus på när barn är som enklast att fotografera.

Fas medvetslös: Ditt barn är nyfött (1-14 dagar) och du undrar hur livet kunde förändras så snabbt. Som fotograf kan man göra vad man vill med den lilla, lägga den i kastruller, korgar, lådor, you name it, när den väl sover så är den helt samarbetsvillig! Bilderna från en nyföddfotografering blir ett härligt minne av en tid som är över i ett andetag och som man alltid kommer att se tillbaka på och romantisera över (fast det egentligen var rätt tufft).

Fas karatefull: Ditt barn kontrollera varken ögon eller kroppsdelar, det viftas lite med armarna men huvudet hänger mest. Föreställ dig en fullgubbe. Svår fas att fotografera eftersom barnet inte kan lyfta huvudet själv.

Fas lustgas: Ditt barn skrattar åt allt, håller upp huvudet när det ligger på magen, kanske även kan sitta med lite stöd. Man börjar även se lite härliga personlighetsdrag. Bra, bra, bra fotograferingsfas.

Fas salongsberusad: Ditt barn vinglar runt, går men ramlar lite, är med i matchen och nyfiken. Går att få på vilka kläder du vill utan mutor. En liten människa helt enkelt. Om man vill vara ute så är det en bra fas eftersom barnet kan gå själv och ni slipper få bilder när ni bär barnet hela tiden.

Fas jag bestämmer: Ditt barn bestämmer, du mutar med glass, springer efter, lyfter tillbaka. Blir oftast mycket skratt och många tårar, som livet är mest. Enklas att fotografera dessa barn ute eller i en säng där de kan hoppa, busa och jag kan följa dem på deras villkor. Gillar verkligen den här fasen eftersom man aldrig vet vad som kommer hända.

Så med det sagt bjuder jag på en liten blandning av gravid, barn och familjefotograferingar från senaste året. Har ni minsta fundering kring bokning, priser eller hur det fungerar så är det bara att ni hör av er eller kollar i länksamlingen till höger där både pris och portfolio finns.

Taggar: Anna Roström smallpigart, barn, familj, fotografering av familjer och barn i Sverige, Fotoguide, SmallpigArt photography

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Big Belly

Nynäshamn 24 Mars 2015

gravidfotografering

Tur att man förändras. Förr var jag helt såld på ekfanér och hade hela IKEAS sortiment av ekmöbler intryck på 42 kvadrat på Kungsholmen. Ni vet Malmserien, hylla, byrå, bord allt i denna härliga ekfanér. På denna ekorgie fanns även ett ekgolv, ett ekbord, ekstolar och såklart lattefärgad fondvägg. Det var tider det. Fotomässigt så var jag inte bättre. Jag hade en förkärlek till att forma hjärtan med händerna på gravidmagar när jag fotograferar (skämskudde). Jag vet att både ek och hjärtan på magar kan vara fint men för mig har det blivit en överdos, jag kan liksom inte med något av det idag.

Fick lite ångest när jag började spåna på Emma & Magnus gravidfotografering och hjärta-på-magen-bild upp kom på tal. Inte som ett önskemål från dem utan mer något vi pratade om att vi INTE skulle göra. Vil ville nämligen få till mer naturliga bilder. Tänk strand, vind, varm choklad och höstkänsla. Men under själva fotograferingen, på stranden i Nynäshamn, så kom det där med hjärta-på-magen upp igen. Vi skrattade så vi höll på att gå av. Eller kanske var det mest jag som skrattade, ett panikskratt. Tror även jag sa till dem att “denna bild kommer jag ALDRIG visa”. Men så blev det vår och jag känner mig lite glad idag. Så pass glad att jag tänker bjuda lite på mig själv… Så här kommer en bunt härliga avslappnade-vind-gravid-bilder och EN hjärta-på-mage-bild. Men ekfanér får ni mig aldrig att köpa igen.

Taggar: familjefotograf, gravidfotografering i Stockholm, smallpigart fotograferar gravid på stranden i Nynäshamn

 1. 15.05.29 Anna Roström

  jag använder mig av Storyboard eller ett PS plugin som heter Tych panel

 2. 15.05.27 Eva

  Härliga bilder som man blir glad av :)
  En fråga – vilket program använder du för att göra bildcollage till din blogg?

 3. 15.03.25 becca

  Ljuvliga bilder Anna !

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Wedding

Såstaholm slott 08 Mars 2015

Ett vinterbröllop

Jag ser upp till människor som inte har en fasad, där tryggheten sitter inom dem. Där det är självklart att vara transparant med sina känslor. Gråta om man vill, visa sig sårbar och stark. Människor som lever genuint och ärligt. Därför tycker jag att det är sorgligt att jag först i vuxen ålder förstått att vi har samma känsloliv. Män och kvinnor alltså. Och ännu sorgligare att fortfarande så många människor krampaktigt hävdar att riktiga män inte gråter eller bär rosa. Så klart finns det inget självändamål med att gråta (däremot att bära rosa ;) men att våga känna är styrka, oavsett kön.

Jag är lyckligt över att leva med en man som har tårar, som vågar vara människa. För ihop med honom ska jag forma framtiden. Vi ska få Bill att känna och tro på människors lika värde. Förstå att sårbarhet, svaghet eller tårar passar lika bra på pojkar som flickor. Att jämställdhet sitter inom oss, hur vi ser på varandra. Först när vi känner att vi har samma värde kommer samhället förändras. Halleluja. Det är vad internationella kvinnodagen handlar om för mig.

Just den egenskapen, att vara genuin är Maria i ett nötskal. Rak, öppen och helt underbar. Jag förstår att Mathias är kär i henne, jag blev ju till och med det. Även i Mathias när jag tänker efter, hans blanka ögon när han fick se Mia (Maria) fick mig att smälta. Äsch. Istället för att sitta och hylla dem båda kanske det är mer passande att visa deras bröllopsbilder från ett fantastiskt vinterbröllop utan snö men med mycket kärlek. Några bildtips, Marias klänning med fickor (habegär), bilen (körbegär) och Såstaholms maskeradlåda (lekbegär).

Taggar: bröllopsfotograf smallpigart, internationella kvinnodagen, jämställdehet, vinterböllop på såstaholms slott

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Wedding

Säby säteri 17 Februari 2015

Bröllop på säby säteri

Det mesta jag gör i mitt liv brukar sällan bli lagom. Bortsett från godis. Haha, det trodde ni inte va? Att jag skulle kunna spara en godispåse och ta någon bit då och då, äta sådär lagom. Men så är det, jag är lagom på en punkt i livet, en enda liten punkt (liten och liten, tycker den punkten är rätt stor ;-).

Hur kommer jag in på det här då? Jo. I flera månader har jag sparat på den här godispåsen, Stina & Kristians bröllop. Jag har inte tagit en enda bit, sparat för att kunna bjuda er. I påsen ligger nämligen en fantastisk inramning, Säby säteri, musik av självaste Darin, sol, apsnyggt brudpar. Helt enkelt den godaste godispåsen ni kan hitta. Så, ta nu en bit, jag bjuder! Men innan ni smakar tänkte jag passa på att nämna något om fotoljuset till er fotointresserade, ni andra kan sluta läsa ;-).

Som jag nyss nämnde så var det sol på Stina & Kristians bröllop. Porträtten tog vi dessutom i relativt stark sol (även om vi försökt lägga porträtten så sent på dagen som möjligt). Jag hade kollat ut ett grustag med neutral stenfärg för att slippa färgstick i bilderna. Om ni kollar på bilderna kommer ni se att mycket är fotograferat i motljus och aningen överexponerat. Mest för att slippa hårda skuggor i ansiktet. Så, thats it. Slut på fotodrabblet och över till godiset nu!

Taggar: sommarbröllop i Stockholm på säby säteri med musik av Darin och fotograferat av Anna Roström / Smallpigart

 1. 15.02.22 Sara

  Så galet vackra bilder!!

 2. 15.02.21 Sandra Williamsson Zetterqvist

  Anna! Magiskt! Jag njuter av varenda bild om och om igen så mycket känsla och glädje i dessa bilder!!!! Tack för att du delade med dig av dig godispåse <3 Kram Sandra

 3. 15.02.20 Emma

  Gud vad fint!!! Och Ingarö kyrka är fantastisk!!!

 4. 15.02.19 Fredrik Källängs

  HELT MAKALÖST :)

  Så himla bra fotografier känslorna bubblar inom MIG? hur är det möjligt,
  Bra jobbat <3

 5. 15.02.18 Stina Wahlberg

  TACK ANNA för att du förevigade vårt dygn på ett sådant fantastiskt sätt ❤️❤️❤️

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Vi ser att du använder en gammal version av Microsoft Internet Explorer. SmallpigArts hemsida är byggd enligt moderna webbstandarder och kräver en nyare webbläsare för att upplevas. Uppdatera till Internet Explorer 9 eller laddar ner en alternativ webbläsare: