Wedding

Säby säteri 17 Februari 2015

Bröllop på säby säteri

Det mesta jag gör i mitt liv brukar sällan bli lagom. Bortsett från godis. Haha, det trodde ni inte va? Att jag skulle kunna spara en godispåse och ta någon bit då och då, äta sådär lagom. Men så är det, jag är lagom på en punkt i livet, en enda liten punkt (liten och liten, tycker den punkten är rätt stor ;-).

Hur kommer jag in på det här då? Jo. I flera månader har jag sparat på den här godispåsen, Stina & Kristians bröllop. Jag har inte tagit en enda bit, sparat för att kunna bjuda er. I påsen ligger nämligen en fantastisk inramning, Säby säteri, musik av självaste Darin, sol, apsnyggt brudpar. Helt enkelt den godaste godispåsen ni kan hitta. Så, ta nu en bit, jag bjuder! Men innan ni smakar tänkte jag passa på att nämna något om fotoljuset till er fotointresserade, ni andra kan sluta läsa ;-).

Som jag nyss nämnde så var det sol på Stina & Kristians bröllop. Porträtten tog vi dessutom i relativt stark sol (även om vi försökt lägga porträtten så sent på dagen som möjligt). Jag hade kollat ut ett grustag med neutral stenfärg för att slippa färgstick i bilderna. Om ni kollar på bilderna kommer ni se att mycket är fotograferat i motljus och aningen överexponerat. Mest för att slippa hårda skuggor i ansiktet. Så, thats it. Slut på fotodrabblet och över till godiset nu!

Taggar: sommarbröllop i Stockholm på säby säteri med musik av Darin och fotograferat av Anna Roström / Smallpigart

 1. 15.02.22 Sara

  Så galet vackra bilder!!

 2. 15.02.21 Sandra Williamsson Zetterqvist

  Anna! Magiskt! Jag njuter av varenda bild om och om igen så mycket känsla och glädje i dessa bilder!!!! Tack för att du delade med dig av dig godispåse <3 Kram Sandra

 3. 15.02.20 Emma

  Gud vad fint!!! Och Ingarö kyrka är fantastisk!!!

 4. 15.02.19 Fredrik Källängs

  HELT MAKALÖST :)

  Så himla bra fotografier känslorna bubblar inom MIG? hur är det möjligt,
  Bra jobbat <3

 5. 15.02.18 Stina Wahlberg

  TACK ANNA för att du förevigade vårt dygn på ett sådant fantastiskt sätt ❤️❤️❤️

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Big Belly

Göteborg 11 Februari 2015

gravidfotografering & fotoljus

Jag är en så kallad vädermänniska. Synonymt för vårt folkslag är att vi ändrar humör efter väder. Oj, solen skiner, jag är visst jätteglad. Nejmen grå snöslask, bajsdag. Jag har dock ett undantag, det är när jag ska fotografera, då blir jag nästan lika glad över att det är molnigt (i alla fall om jag ska fotografera mitt på dagen). Självklart har det med min nördiga relation till ljus att göra, fotoljus alltså, inte doftljus. Eller jo, jag är rätt besatt av doftljus också nu när jag tänker efter.

Back to the point som man säger over där. Väder. Ett sånt fantastiskt fenomen. Är det dåligt så får man kompisar i att prata om hur dåligt det är. Är det bra så får man kompisar för att folk är glada av det fantastiska vädret. Sen finns det så klart en kategori som klagar och är missnöjd oavsett. Så kallade surpittar. Inget väder biter på deras humör.

När jag ändå är inne på det här med väder så tänkte jag passa på att tipsa lite om när jag tycker det är bäst på dagen att fotografer porträtt. För att förenkla det hela så har jag tre väderkategorier. Toksol, moln eller pissregn. Enkelt. Vi struntar i blandväder för då håller inte mina regler :)

Toksol- Kolla vilken tid solen går upp och ner den dagen det gäller. Jag brukar använda mig av en app som heter The photographers ephemeris (finns säker bättre versioner men det är den här jag testat). Sen försöker jag hålla mig till 1-2 timmar innan det klockslaget. Om det är svårt att få personerna du ska fotografera att köra vid vid 20-21.00 kanske du kan föreslå att dela upp porträttdelen. Ta några bilder i skuggan tidigare på dagen och sen resten i en pause på middagen (om vi pratar bröllop).

Moln- Det absolut enklaste ljuset, ofta jämt och fint, funkar hela dagen. Däremot försöker jag undvika soluppgång/nedgång (det kan så klart bli effektfullt det också) för att inte få så blå toner i bilderna. Säkraste ljuset.

Pissregn- Egentligen älskar jag när det regnar (vid fotografering), himlen är ofta dramatisk och färgerna underbara. Logistiskt kan det vara lite knöligt, men allt för konsten. Mitt tips här är att försöka fotografera när det är som ljusast under dagen (lunch typ) och gärna vara på en plats där ljuset kan reflekteras, vatten exempelvis.

Så. Där var ett litet enkelt väderinlägg. Över till bilderna. Egentligen behöver jag en roman för att beskriva hur glad jag är att Ola & Charlotta kom in i mitt liv. Två fantastiska människor, alltså på riktigt. Jag har följt dem sen det magiska bröllopet i Göteborg 2011 (länk till höger), herregud va tiden går. En lyckofest full av magskratt, glädjetårar, Charlotte Perrelli och fest till det ljusnade. Lyckan över deras efterlängtade graviditet (som nu är en liten Aston, kommer bilder på honom sen) är total. Så när jag fick åka ner till Göteborg och fotografera deras gravidbilder så blev det en och annan tår… Äsch, jag visar bilderna bara. Ni fattar ju att Charlotta & Ola betyder mycket för mig helt enkelt.

Taggar: gravidfotografering i Göteborg av Anna Roström Smallpigart photography bröllopsfotograf från Stockholm

 1. 15.02.11 Malin

  Vilka härliga bilder, o vilka fantastiska klänningar Charlotta bar!
  Alltid lika kul att kika på din blogg o dina bilder Anna!
  Kan man få prya med dig nån gång när du är i närheten av Göteborg i framtiden ;) Hade vart otroligt roligt!
  / Malin

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Wedding

Göteborg 23 Januari 2015

Persiskt bröllop i Göteborg

Har ni varit på ett persiskt bröllop? Det är både identiskt och motsats till ett svenskt bröllop. Let me förklara. Motsatsen är att folk dansar, glädjeropar, pussar, ber om att få vara med på bild, springer fram för att få gratulera brudparet. Allt utan en gnutta alkohol. På svenska bröllop så gör folk det samma fast betydlig senare på natten… Med andra ord. Samma lika. Bara att svenskar har längre startsträcka ;)

En annan detalj är att alla äldre släktingar verkar vara teknikmästare. 90-åringar som kopplar upp sig från Iran och finns med på Skype och FaceTime för att kunna delta i bröllopet. I love it! Och just det, alla är så välutbildade. Läkare, tandläkare, astronauter. Izabella & Said är inget undantag. Sa jag att de är snygga också? Och har snygga kompisar? Se bara på Amin & Marjan som jag fotograferade i Stockholm 2013 (länk till höger). De är så klart bekanta med Izabella & Said.

För att sammanfatta mitt svammel. Jag älskar persiska bröllop. Stämningen. Människorna. Att dessutom få åka till Göteborg (en parantes, när jag var liten ville jag gifta mig med någon från Göteborg för att kunna gå på Liseberg varje dag) för att fotografera ett persiskt bröllop, love. Så i rätt ordning, tack Amin & Marjan för att ni tipsade Izabella & Said om mig. Och till Izabella & Said, jag är nu officiellt kär i er också. Och i Izabellas mormor och farmor…

Taggar: bröllopsfotograf från Stockholm fotograferar underbart persiskt bröllop i Göteborg, bröllopsfotograf götebrog, SmallpigArt photography

 1. 15.02.07 Sanna

  Hej igen! Ja gör gärna det, tex hur du fotar ett vinterbröllop inomhus i mörka lokaler..det kan ju få vilken fotograf som helst att darra…
  Blixt eller inte? Gör jättgärna ett inlägg när du har tid..förstår att du har fullt upp att fota underbara bilder och ta hand om söta presidenten..men som sagt…när tid finns..
  Må fint…. Du är en fotogåva åt folket.

 2. 15.02.02 Anna Roström

  Hej Sanna, va roligt. Tack. Får bli ett uppslag till ett nytt inlägg, vågar dock inte lova när men ska bli lite bättre på att skriva hur jag gör mer generellt :)

 3. 15.02.01 Sanna

  Jo en fråga till – känner du dig alltidsupernöjd med dina jobb? Eller kan även du känna dig missnöjd eller misslyckas med vissa bilder?

 4. 15.02.01 Sanna

  Hej Anna, du är verkligen helt fantastiskt duktig.
  Har följ din blogg länge, men önska ibland att du kunde dela med dig lite mer om hur du jobbar vid bröllopen, styr du paret mycket, hur hinner ju jobba med inställningar och ljus på smidigaste sätt? Man har ju inte så många sekunder på sig att fota”the moment”
  Det skulle vara underbart om du ville göra ett mer beskrivande och nytt inlägg om hur du jobbar… Vet attmånga som följer dig inte bara är kunder-du är även en stor förebild för många fotografer…
  Trevlig helg

 5. 15.01.31 Camilla

  Svar Ja :) galet roligt….mitt var dock i Stockholm och det var ju roligt det med, att jag fick åka utanför Smålands gränser. Kan nämna att syrianska/asyriska barndop är så olika lika svenska dop, alla vill vara med på bild, och det är väl tur, det dansas och kramas/pussas,mat i överflöd…och Absolut Vodka!

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Wedding

Junebug weddings 15 Januari 2015

Best Wedding Photo

I am not a big fan of the “bride-standing-on-a-dramatic-place-with-wind machine”, or “hey-we-are-peeking-around-a-tree-on-our-wedding-day” poses. I am, however, more of a “crazy-belly- laugh-and-hug-with-your-soul” kind of photographer when I shoot weddings.

I love to capture photos with a sense of humor. With all that said take a look at the picture below. This picture was taken during Charlotte & Anders wedding at Högberga gård in Stockholm this summer. Not the most creative, technical or stunning photo. But.

The photo of Charlotte keeping herself cool has something else. It´s a real moment. It´s the kind of photo that makes me smile. Even more now that I know that the photo has been selected as a winning image in the 2014 Junebug Weddings Best of the Best Wedding Photo Collection!!! I am truly honored and humbled to be selected as a winner together with so many amazing photographers.

En del av de bästa bilderna du tar under ett bröllop går inte att planera. Det handlar bara om uthållighet, att gissa sig till när det oväntade händer och då vara förberedd med kameran och alla rätta inställningar. Jag har en dragning till den typen av bilder. Där det liksom bara händer och du får vara flugan på väggen och fånga bollen på uppstuds. Bilderna behöver inte vara perfekta men de ska avslöja något, fånga människor med garden nere. Därför känns det så satan (förlåt mitt kraftord) roligt att just en sån bild har blivit utsedd till en av världens största “best of” lista.

www.junebugweddings.com utser 50 bilder varje år från fotografer över hela världen och i år så är en av mina bilder med. Känner mig ödmjukt tacksam att få vara en del av så många fantastiska fotografer. In och kolla direkt på alla vinnande bilder (länk till höger). Sen tack Charlotte & Anders för ögonblicket. Och tack Junebug weddings.


 1. 15.02.10 Anna Roström

  Hej Mia, tack snälla :-D Jag blandar med inställningarna. Ibland helmanuellt för att jag vill ha full kontroll. Andra gånger på bländarprioritet när jag vet att jag måste vara snabb att få ögonblicket. Hoppas det gav något svar :)

 2. 15.02.09 Mia

  Hej duktiga Anna!
  Fotar du alla dina bröllop med manuella inställningar? Eller kör du ofta AV läge? Med tanke på olika ljussituationer?
  Jag är så imponerad av dina bilder:)

 3. 15.01.16 Anna Roström

  Stack snälla Minna <3

 4. 15.01.16 Minna

  Grattis! satt och klickade igenom dem och så kom den här bilden upp och jag brast ut i ett högt fniss! Sen såg jag att det var din! Hahahah, den är verkligen rolig!!!! Grattis igen!

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Personal

Stockholm 01 Januari 2015

Bröllopsfotograf & mamma

Skriver. Radera. Skriver igen. Tar bort. Försöker mig på en sammanställning av 2014 men texten blir som ett reklamblad. Fullt av ytliga och skrytiga ord. Säljrekord på bildbyrån. Bröllop över hela världen. Frankrike, Istanbul, London, Sverige. Fullbokad. Efterfrågad. Och samtidigt nybliven mamma, alltid pigg och glad… Men när jag formulerar det så låter det fel. Vill berätta mer. Historien bakom, allt slit, alla tårar. Så här kommer glimtar av det som inte synts men som känts 2014.

-Året då presidenten tog över Smallpigart-
Efter missfall och lång väntan var det dags… Att beskriva presidentens födelse som lycka är årets underdrift. Glädje, lättnad, allt på samma gång. Samtidigt öppnades en ny värld. Denna värld ser olika ut för alla som blir föräldrar, en del får en “smidig” start medan andra får ett barn som kräver mer. Vi fick en liten kille som ville vara med, sova var tydligen överskattat. Så med sömnbrist delux skulle jag ta mig an bröllopen. Jag hade nämligen lite naivt bokat in rätt många :) Flera av dem utomlands. Sa jag att jag helammade, dvs mat varannan/tredje timma.

Mammaoro, sömnbrist och dygnet runt jobb var en tuff kombination. Speciellt på de utlandsbröllopen jag gjorde. En gång när jag var i Frankrike och fotograferade var jag nära att kasta in handduken. Tröttheten går inte att beskriva. Men istället för att bryta ihop började jag skratta för mig själv. Där stod jag bland världskändisar med bröst som läckte och vaggade kameran i tron att jag höll på att söva Bill :-D Vid ett annat tillfälle (ett 3 dagars bröllop, varav en av dagarna innebar fotografering i 18 timmar) sprang jag som en tok och ammade Bill varannan timma. Hade det inte varit för min snygga man (han följde med på alla bröllop) hade jag nog gått sönder. Så med hjälp och lite tur gick det vägen. Tur att presidenten alltid åt på 5 min och ofta passade in det då det inte hände så mycket. Jag missade aldrig något viktigt fotomässigt. Däremot missade jag att ta hand om mig själv.

Det här året har varit fullt av livet. Fantastiska upplevelser. Kaos. Tårar. Stolthet. Kärlek. Framgång. Död. Men varför tänker ni. Varför lilla tokstolla har du kört på så här? Jag har tänkt mycket på varför och jag tror att de handlar om kärleken till att fotografer, driva företag och utmana mig själv. Men skulle jag göra om det. Nej. Om vi någon gång får en större familj så kommer jag vara snällare mot mig själv. Jag kommer fortsätta driva företaget för att det får mig att må bra men kanske inte över hela världen och varje helg :-D Sen måste man ta med det positiva som kommit ur det här. Nya möten. Härliga (och förstående) kunder och en son som lever under mantrat “home is wherever i’m with you”. Han sover lika bra i min famn på flyget till Istanbul som i mitt knä hemma.

Med det sagt så vill jag tacka alla mina kunder för förtroendet, värmen och glädjen ni gett mig. Mina kollegor Lisa Wikstrand, Emma Tull och min praktikant Sofie Hellgren som följt med på uppdrag utomlands och i Sverige. Men framför allt min man. För att du peppar mig att köra. För alla mil du vandrat med barnvagn runt festlokaler. Vi är ett bra team. Du, jag och presidenten.

Nu ser jag fram emot 2015 med roliga och tuffa utmaningar som är på gång. Vad det handlar om förtjänar ett eget inlägg längre fram.

Så när ni nu tittar på delar av årets bröllop (får inte visa alla bröllop) så kan ni sitta med ett leende på läpparna och se mig springa med läckande bröst skrattande för mig själv.

Ps. Tack till er som läser, kommenterar och peppar både här på bloggen, på Instagram och Facebook. Era kommentarer betyder massor eftersom jag kämpat som tusan. Ds

Taggar: 2014 året då jag fotograferade över hela världen och blev mamma för första gången

 1. 15.01.23 Camilla

  Du är så oerhört talangfull! Vilka vackra vackra bilder på vackra vackra människor, du kan verkligen fånga känslan!

 2. 15.01.16 ida [fotograferat]

  Alldeles underbart!! Hoppas ditt 2015 blir lika underbart, men kanske aningen lugnare :)

 3. 15.01.03 Linda Griffin

  Fantastiska bilder och du ger fantastisk inspiration. Att faktiskt visa att vardagen och verkligheten bakom inte alltid är en dans på rosor, gör det hela ännu mer äkta. Tack!

 4. 15.01.03 Camilla

  Älskar dina bilder och inte minst dina roliga,ärliga texter. Som övriga har skrivit, du är en stor inspirationskälla, så fortsätt på den linjen :)

 5. 15.01.02 Anonymous

  Anna Roström gör det igen ! Jag känner mig som en töntig tonårs idol. Du är oslagbar Anna! / Ditt största fan

 6. 15.01.02 Linnea Lindh

  Jag hävdar bestämt att professionella bröllopsfotografer måste vara minst lika vältränade, uthålliga och hårda som – tänkte säga multisportare – men ändrar till småbarnsföräldrar. :) Vilka fantastiska platser, vilka fantastiska bröllop och vilken skicklig fotograf du är. Tack för inspirationen och gott nytt 2015!

 7. 15.01.01 Anna Roström

  Blir glad av era fina ord!

 8. 15.01.01 Fru Boholms Hörna

  Jag brukar sällan kommentera men vill bara säga att dina bilder är fantastiska och en stor inspirationskälla för mig.

  Önskar dig allt gott inför 2015.

 9. 15.01.01 Rebecca Hansson

  Det är därför jag älskar att följa dig Anna. För du känns så äkta. Inget bullshit. Lika äkta som dina bilder, som är helt fantastiska ! Önskar dig ett underbart och ett lättare 2015 ! :)

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Vi ser att du använder en gammal version av Microsoft Internet Explorer. SmallpigArts hemsida är byggd enligt moderna webbstandarder och kräver en nyare webbläsare för att upplevas. Uppdatera till Internet Explorer 9 eller laddar ner en alternativ webbläsare: