Portraits

Stockholm 13 April 2015

Fotoguide för vilsna föräldrar

The ultimata gravid och barnfotografering guiden är här. Den löser alla dina problem, städar, lagar mat och ger dig massage, i alla fall om den skulle säljas på tv-shop. Men nu är den gratis så det enda den faktisk kan göra är att hjälpa dig att förstå när det är bäst att boka en fotografering.

Med risk för att låta som en barnmorska så vill jag säga att alla graviditeter och alla barn är olika. Men jag kan ändå ur ett fotoperspektiv ge lite generella tips på när det brukar vara enklast att fotografera sitt barn eller sin mage (nu pratar vi gravidmage, för dig som vill föreviga dina bilringar eller magrutor gäller andra tider och tips ;-).

När det gäller gravidfotografering så finns ju allt mellan jagärvärstasexbomben till snällaskjutmigminrövärstörreänenflodhäst. Visst går det att fotografera sig när man känner att röven är större än man trodde var möjligt, kan vara väldigt vacker. Men försök pricka en fas där du känner dig tillfreds med dig själv, hur man känner sig brukar synas på bilderna. Men var inte orolig om du är en sån som inte njuter av att vara gravid. Jag kommer oavsett peppad dig under fotograferingen tills du kommer till ”jagärvärstapuddingen” stadiet. Ok, vad pratar vi för veckor då? Dom som mår dåligt gör det oftast i början och i slutet av graviditeten, att satsa på fotografering mellan vecka 32-36 är därför ingen dum ide. Är du en sån som mår toppen så funkar så klart även vecka 32-36 för dig. Då brukar magen synas bra och man är oftast hyfsat rörlig.

Sen när du sitter där hemma med matning varannan timme dygnet runt och undrar vem som skakade om världen så är nog fotografering det sista du tänker på en. Planera därför in sånt innan bebisen kommer. Fundera vad det är för bilder ni vill ha av er nya familj, är det nyfödda bubblan eller den busig 1-åring, kanske både och. Men när ska man göra fotograferingen för att få bästa resultatet? Om jag ska svara lite jag-säljer-dammsugare-och-min-mamma-om-det-så-krävs, så svarar jag att alla åldrar är bra för fotografering. Men sanningen är den att det finns faser där barn inte gör sig rättvis på bild, diplomatiskt sagt va ;-D Och eftersom jag vill att ni ska få bästa förutsättningar så kommer här min egen barnfotograferingsguide (detta är en uppdatering på den förra guiden jag skrev 2011) med fokus på när barn är som enklast att fotografera.

Fas medvetslös: Ditt barn är nyfött (1-14 dagar) och du undrar hur livet kunde förändras så snabbt. Som fotograf kan man göra vad man vill med den lilla, lägga den i kastruller, korgar, lådor, you name it, när den väl sover så är den helt samarbetsvillig! Bilderna från en nyföddfotografering blir ett härligt minne av en tid som är över i ett andetag och som man alltid kommer att se tillbaka på och romantisera över (fast det egentligen var rätt tufft).

Fas karatefull: Ditt barn kontrollera varken ögon eller kroppsdelar, det viftas lite med armarna men huvudet hänger mest. Föreställ dig en fullgubbe. Svår fas att fotografera eftersom barnet inte kan lyfta huvudet själv.

Fas lustgas: Ditt barn skrattar åt allt, håller upp huvudet när det ligger på magen, kanske även kan sitta med lite stöd. Man börjar även se lite härliga personlighetsdrag. Bra, bra, bra fotograferingsfas.

Fas salongsberusad: Ditt barn vinglar runt, går men ramlar lite, är med i matchen och nyfiken. Går att få på vilka kläder du vill utan mutor. En liten människa helt enkelt. Om man vill vara ute så är det en bra fas eftersom barnet kan gå själv och ni slipper få bilder när ni bär barnet hela tiden.

Fas jag bestämmer: Ditt barn bestämmer, du mutar med glass, springer efter, lyfter tillbaka. Blir oftast mycket skratt och många tårar, som livet är mest. Enklas att fotografera dessa barn ute eller i en säng där de kan hoppa, busa och jag kan följa dem på deras villkor. Gillar verkligen den här fasen eftersom man aldrig vet vad som kommer hända.

Så med det sagt bjuder jag på en liten blandning av gravid, barn och familjefotograferingar från senaste året. Har ni minsta fundering kring bokning, priser eller hur det fungerar så är det bara att ni hör av er eller kollar i länksamlingen till höger där både pris och portfolio finns.

Taggar: Anna Roström smallpigart, barn, familj, fotografering av familjer och barn i Sverige, Fotoguide, SmallpigArt photography

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Big Belly

Nynäshamn 24 Mars 2015

gravidfotografering

Tur att man förändras. Förr var jag helt såld på ekfanér och hade hela IKEAS sortiment av ekmöbler intryck på 42 kvadrat på Kungsholmen. Ni vet Malmserien, hylla, byrå, bord allt i denna härliga ekfanér. På denna ekorgie fanns även ett ekgolv, ett ekbord, ekstolar och såklart lattefärgad fondvägg. Det var tider det. Fotomässigt så var jag inte bättre. Jag hade en förkärlek till att forma hjärtan med händerna på gravidmagar när jag fotograferar (skämskudde). Jag vet att både ek och hjärtan på magar kan vara fint men för mig har det blivit en överdos, jag kan liksom inte med något av det idag.

Fick lite ångest när jag började spåna på Emma & Magnus gravidfotografering och hjärta-på-magen-bild upp kom på tal. Inte som ett önskemål från dem utan mer något vi pratade om att vi INTE skulle göra. Vil ville nämligen få till mer naturliga bilder. Tänk strand, vind, varm choklad och höstkänsla. Men under själva fotograferingen, på stranden i Nynäshamn, så kom det där med hjärta-på-magen upp igen. Vi skrattade så vi höll på att gå av. Eller kanske var det mest jag som skrattade, ett panikskratt. Tror även jag sa till dem att “denna bild kommer jag ALDRIG visa”. Men så blev det vår och jag känner mig lite glad idag. Så pass glad att jag tänker bjuda lite på mig själv… Så här kommer en bunt härliga avslappnade-vind-gravid-bilder och EN hjärta-på-mage-bild. Men ekfanér får ni mig aldrig att köpa igen.

Taggar: familjefotograf, gravidfotografering i Stockholm, smallpigart fotograferar gravid på stranden i Nynäshamn

 1. 15.03.25 becca

  Ljuvliga bilder Anna !

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Wedding

Såstaholm slott 08 Mars 2015

Ett vinterbröllop

Jag ser upp till människor som inte har en fasad, där tryggheten sitter inom dem. Där det är självklart att vara transparant med sina känslor. Gråta om man vill, visa sig sårbar och stark. Människor som lever genuint och ärligt. Därför tycker jag att det är sorgligt att jag först i vuxen ålder förstått att vi har samma känsloliv. Män och kvinnor alltså. Och ännu sorgligare att fortfarande så många människor krampaktigt hävdar att riktiga män inte gråter eller bär rosa. Så klart finns det inget självändamål med att gråta (däremot att bära rosa ;) men att våga känna är styrka, oavsett kön.

Jag är lyckligt över att leva med en man som har tårar, som vågar vara människa. För ihop med honom ska jag forma framtiden. Vi ska få Bill att känna och tro på människors lika värde. Förstå att sårbarhet, svaghet eller tårar passar lika bra på pojkar som flickor. Att jämställdhet sitter inom oss, hur vi ser på varandra. Först när vi känner att vi har samma värde kommer samhället förändras. Halleluja. Det är vad internationella kvinnodagen handlar om för mig.

Just den egenskapen, att vara genuin är Maria i ett nötskal. Rak, öppen och helt underbar. Jag förstår att Mathias är kär i henne, jag blev ju till och med det. Även i Mathias när jag tänker efter, hans blanka ögon när han fick se Mia (Maria) fick mig att smälta. Äsch. Istället för att sitta och hylla dem båda kanske det är mer passande att visa deras bröllopsbilder från ett fantastiskt vinterbröllop utan snö men med mycket kärlek. Några bildtips, Marias klänning med fickor (habegär), bilen (körbegär) och Såstaholms maskeradlåda (lekbegär).

Taggar: bröllopsfotograf smallpigart, internationella kvinnodagen, jämställdehet, vinterböllop på såstaholms slott

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Wedding

Säby säteri 17 Februari 2015

Bröllop på säby säteri

Det mesta jag gör i mitt liv brukar sällan bli lagom. Bortsett från godis. Haha, det trodde ni inte va? Att jag skulle kunna spara en godispåse och ta någon bit då och då, äta sådär lagom. Men så är det, jag är lagom på en punkt i livet, en enda liten punkt (liten och liten, tycker den punkten är rätt stor ;-).

Hur kommer jag in på det här då? Jo. I flera månader har jag sparat på den här godispåsen, Stina & Kristians bröllop. Jag har inte tagit en enda bit, sparat för att kunna bjuda er. I påsen ligger nämligen en fantastisk inramning, Säby säteri, musik av självaste Darin, sol, apsnyggt brudpar. Helt enkelt den godaste godispåsen ni kan hitta. Så, ta nu en bit, jag bjuder! Men innan ni smakar tänkte jag passa på att nämna något om fotoljuset till er fotointresserade, ni andra kan sluta läsa ;-).

Som jag nyss nämnde så var det sol på Stina & Kristians bröllop. Porträtten tog vi dessutom i relativt stark sol (även om vi försökt lägga porträtten så sent på dagen som möjligt). Jag hade kollat ut ett grustag med neutral stenfärg för att slippa färgstick i bilderna. Om ni kollar på bilderna kommer ni se att mycket är fotograferat i motljus och aningen överexponerat. Mest för att slippa hårda skuggor i ansiktet. Så, thats it. Slut på fotodrabblet och över till godiset nu!

Taggar: sommarbröllop i Stockholm på säby säteri med musik av Darin och fotograferat av Anna Roström / Smallpigart

 1. 15.02.22 Sara

  Så galet vackra bilder!!

 2. 15.02.21 Sandra Williamsson Zetterqvist

  Anna! Magiskt! Jag njuter av varenda bild om och om igen så mycket känsla och glädje i dessa bilder!!!! Tack för att du delade med dig av dig godispåse <3 Kram Sandra

 3. 15.02.20 Emma

  Gud vad fint!!! Och Ingarö kyrka är fantastisk!!!

 4. 15.02.19 Fredrik Källängs

  HELT MAKALÖST :)

  Så himla bra fotografier känslorna bubblar inom MIG? hur är det möjligt,
  Bra jobbat <3

 5. 15.02.18 Stina Wahlberg

  TACK ANNA för att du förevigade vårt dygn på ett sådant fantastiskt sätt ❤️❤️❤️

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Big Belly

Göteborg 11 Februari 2015

gravidfotografering & fotoljus

Jag är en så kallad vädermänniska. Synonymt för vårt folkslag är att vi ändrar humör efter väder. Oj, solen skiner, jag är visst jätteglad. Nejmen grå snöslask, bajsdag. Jag har dock ett undantag, det är när jag ska fotografera, då blir jag nästan lika glad över att det är molnigt (i alla fall om jag ska fotografera mitt på dagen). Självklart har det med min nördiga relation till ljus att göra, fotoljus alltså, inte doftljus. Eller jo, jag är rätt besatt av doftljus också nu när jag tänker efter.

Back to the point som man säger over där. Väder. Ett sånt fantastiskt fenomen. Är det dåligt så får man kompisar i att prata om hur dåligt det är. Är det bra så får man kompisar för att folk är glada av det fantastiska vädret. Sen finns det så klart en kategori som klagar och är missnöjd oavsett. Så kallade surpittar. Inget väder biter på deras humör.

När jag ändå är inne på det här med väder så tänkte jag passa på att tipsa lite om när jag tycker det är bäst på dagen att fotografer porträtt. För att förenkla det hela så har jag tre väderkategorier. Toksol, moln eller pissregn. Enkelt. Vi struntar i blandväder för då håller inte mina regler :)

Toksol- Kolla vilken tid solen går upp och ner den dagen det gäller. Jag brukar använda mig av en app som heter The photographers ephemeris (finns säker bättre versioner men det är den här jag testat). Sen försöker jag hålla mig till 1-2 timmar innan det klockslaget. Om det är svårt att få personerna du ska fotografera att köra vid vid 20-21.00 kanske du kan föreslå att dela upp porträttdelen. Ta några bilder i skuggan tidigare på dagen och sen resten i en pause på middagen (om vi pratar bröllop).

Moln- Det absolut enklaste ljuset, ofta jämt och fint, funkar hela dagen. Däremot försöker jag undvika soluppgång/nedgång (det kan så klart bli effektfullt det också) för att inte få så blå toner i bilderna. Säkraste ljuset.

Pissregn- Egentligen älskar jag när det regnar (vid fotografering), himlen är ofta dramatisk och färgerna underbara. Logistiskt kan det vara lite knöligt, men allt för konsten. Mitt tips här är att försöka fotografera när det är som ljusast under dagen (lunch typ) och gärna vara på en plats där ljuset kan reflekteras, vatten exempelvis.

Så. Där var ett litet enkelt väderinlägg. Över till bilderna. Egentligen behöver jag en roman för att beskriva hur glad jag är att Ola & Charlotta kom in i mitt liv. Två fantastiska människor, alltså på riktigt. Jag har följt dem sen det magiska bröllopet i Göteborg 2011 (länk till höger), herregud va tiden går. En lyckofest full av magskratt, glädjetårar, Charlotte Perrelli och fest till det ljusnade. Lyckan över deras efterlängtade graviditet (som nu är en liten Aston, kommer bilder på honom sen) är total. Så när jag fick åka ner till Göteborg och fotografera deras gravidbilder så blev det en och annan tår… Äsch, jag visar bilderna bara. Ni fattar ju att Charlotta & Ola betyder mycket för mig helt enkelt.

Taggar: gravidfotografering i Göteborg av Anna Roström Smallpigart photography bröllopsfotograf från Stockholm

 1. 15.02.11 Malin

  Vilka härliga bilder, o vilka fantastiska klänningar Charlotta bar!
  Alltid lika kul att kika på din blogg o dina bilder Anna!
  Kan man få prya med dig nån gång när du är i närheten av Göteborg i framtiden ;) Hade vart otroligt roligt!
  / Malin

Din kommentar har skickats.
Din kommentar har skickats.

Vi ser att du använder en gammal version av Microsoft Internet Explorer. SmallpigArts hemsida är byggd enligt moderna webbstandarder och kräver en nyare webbläsare för att upplevas. Uppdatera till Internet Explorer 9 eller laddar ner en alternativ webbläsare: